Az elmúlt 10 évben megnövekedett az érdeklődés egy természetben előforduló vegyület iránt, ami segíthet a fiatalságunk megőrzésében. Ez a rezveratrol, egy gyümölcsökben és magvakban található antioxidáns, ami hozzájárulhat a sejtek megfiatalításához és az élettartam meghosszabbításához. De hogyan teszi mindezt és mit érdemes tudni róla?
Miben található rezveratrol?
A rezveratrol egy természetes polifenol vegyület, amelyet a növények stresszhelyzetekben, például fertőzések vagy UV-sugárzás ellen, védekezésképpen termelnek. Az anyag főbb forrásai közé tartozik a kékszőlő, – amelynek leginkább a héjában és a magjában található a vegyület –, az áfonya és a földimogyoró.
Az elmúlt évtizedekben derült ki, hogy ez a vegyület jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Ez pedig kulcsfontosságú, hiszen ez a folyamat felelős az öregedésért és számos krónikus betegség kialakulásáért is.
Longevity tulajdonságok
Számos kísérlet igazolta, hogy a rezveratrol segíthet meghosszabbítani az élettartamot. Egerekben és rágcsálókban kimutatták, hogy javítja az anyagcserét, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és támogatja a szív- és érrendszeri egészséget. Ezek a hatások különösen azoknál az egyedeknél voltak kiemelkedőek, amelyek magas zsírtartalmú étrend mellett kapták a kiegészítőt.
Embereken végzett vizsgálatok még korlátozottak, de biztató eredményekkel szolgálnak. A rezveratrol hatása a SIRT1 nevű fehérje aktiválásán keresztül érvényesülhet, amely fontos szerepet játszik az öregedés szabályozásában. Egyes tanulmányok szerint javíthatja az inzulinérzékenységet, csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét és pozitívan befolyásolhatja az érrendszeri funkciókat.

Kép forrása: KaryB
A legfontosabb előnyei
- Szív- és érrendszeri egészség: A rezveratrol javíthatja az erek rugalmasságát, csökkentheti a „rossz” LDL koleszterin szintjét, miközben növelheti a „jó” HDL koleszterin arányát. Azt pedig, hogy mi a “jó” és mi a “rossz” koleszterin, ebben a cikkünkben tisztázzuk.
- Gyulladáscsökkentés: Klinikai vizsgálatok szerint mérsékelheti a gyulladásos markerek szintjét a vérben.
- Anyagcsere javítás: Segíthet szabályozni a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet is.
Hogyan építsük be a hétköznapokba?
De hogyan használhatjuk ki ennek a szuper antioxidánsnak a jótékony hatásait?
Mit érdemes beiktatnunk az étrendünkbe ehhez?
- Szőlő: A friss piros vagy fekete szőlő ideális forrása a rezveratrolnak. Egy marék szőlő tökéletes választás egy kis nasiként!
- Áfonya és földimogyoró: Az áfonya és a földimogyoró szintén tartalmaz rezveratrolt. Hozzáadhatjuk őket zabkásához vagy egy tápláló salátához. Szintén jó választás lehet főétkezések közt falatozni belőlük egy keveset.
- Japán keserűfű: Ez a kevésbé ismert növény is kiváló rezveratrol-forrás, és étrend-kiegészítőként is elérhető.
A természetes forrásokon túl, lehetőségünk van étrend kiegészítő formában is biztosítani a szervezetünknek a rezveratrolt, támogatva ezzel az egészségünk megőrzését.

Kép forrása: Jasmina Buinac
Ígéretes táplálékkiegészítő, de nem csodaszer
Az összes eddigi kutatás arra utal, hogy a rezveratrol a szervezetünk számára fontos hatóanyag lehet, amely leginkább a megelőzésben és az egészségünk megőrzésében játszik szerepet.
Szakértők szerint azoknak érdemes rezveratrolt szedniük, akik szeretnék támogatni szív- és érrendszeri egészségüket, illetve gyulladásos állapotokkal küzdenek.
Természetesen az alkalmazása előtt érdemes szakértővel, illetve az orvosunkkal konzultálni, hogy az adagolás összhangban legyen a szervezetünk aktuális állapotával és a rendszeresen szedett gyógyszerekkel.
Megbízható segítőtárs az öregedés elleni küzdelemben
Nem léteznek varázskapszulák, csodabogyók, amelyek egyik pillanatról a másikra megfiatalítják a testünket. Van azonban számos olyan könnyen elérhető eszköz és hatóanyag, amivel felvehetjük a harcot az öregedés ellen. Ilyen a rezveratrol is, amihez természetes módon tudunk hozzájutni, így könnyedén beépíthetjük az étrendünkbe és támogathatjuk vele az egészségünket.
Szerző: Hevesi Szandra
(Kiemelt kép forrása: Pixel-Shot)
Források:
- National Library of Medicine – Resveratrol and Cardiovascular Diseases
- National Library of Medicine – Resveratrol inhibits insulin responses in a SirT1-independent pathway
- Magyar Belorvosi Archívum – A Magyar Belgyógyász Társaság Lapja – LXXIV. évfolyam 2/2021 – Dr. Vígh József – A resveratrol pleiotrop hatása a klinikai gyakorlatban