Rezveratrol, longevity kiegészítő a természetből 

Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt 10 évben megnövekedett az érdeklődés egy természetben előforduló vegyület iránt, ami segíthet a fiatalságunk megőrzésében. Ez a rezveratrol, egy gyümölcsökben és magvakban található antioxidáns, ami hozzájárulhat a sejtek megfiatalításához és az élettartam meghosszabbításához. De hogyan teszi mindezt és mit érdemes tudni róla?

Miben található rezveratrol?

A rezveratrol egy természetes polifenol vegyület, amelyet a növények stresszhelyzetekben, például fertőzések vagy UV-sugárzás ellen, védekezésképpen termelnek. Az anyag főbb forrásai közé tartozik a kékszőlő, – amelynek leginkább a héjában és a magjában található a vegyület –, az áfonya és a földimogyoró.

Az elmúlt évtizedekben derült ki, hogy ez a vegyület jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Ez pedig kulcsfontosságú, hiszen ez a folyamat felelős az öregedésért és számos krónikus betegség kialakulásáért is.

Longevity tulajdonságok

Számos kísérlet igazolta, hogy a rezveratrol segíthet meghosszabbítani az élettartamot. Egerekben és rágcsálókban kimutatták, hogy javítja az anyagcserét, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és támogatja a szív- és érrendszeri egészséget. Ezek a hatások különösen azoknál az egyedeknél voltak kiemelkedőek, amelyek magas zsírtartalmú étrend mellett kapták a kiegészítőt.

Embereken végzett vizsgálatok még korlátozottak, de biztató eredményekkel szolgálnak. A rezveratrol hatása a SIRT1 nevű fehérje aktiválásán keresztül érvényesülhet, amely fontos szerepet játszik az öregedés szabályozásában. Egyes tanulmányok szerint javíthatja az inzulinérzékenységet, csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét és pozitívan befolyásolhatja az érrendszeri funkciókat.

Kép forrása: KaryB

A legfontosabb előnyei

  • Szív- és érrendszeri egészség: A rezveratrol javíthatja az erek rugalmasságát, csökkentheti a „rossz” LDL koleszterin szintjét, miközben növelheti a „jó” HDL koleszterin arányát. Azt pedig, hogy mi a “jó” és mi a “rossz” koleszterin, ebben a cikkünkben tisztázzuk.
  • Gyulladáscsökkentés: Klinikai vizsgálatok szerint mérsékelheti a gyulladásos markerek szintjét a vérben.
  • Anyagcsere javítás: Segíthet szabályozni a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet is.

Hogyan építsük be a hétköznapokba?

De hogyan használhatjuk ki ennek a szuper antioxidánsnak a jótékony hatásait? 

Mit érdemes beiktatnunk az étrendünkbe ehhez?

  • Szőlő: A friss piros vagy fekete szőlő ideális forrása a rezveratrolnak. Egy marék szőlő tökéletes választás egy kis nasiként!
  • Áfonya és földimogyoró: Az áfonya és a földimogyoró szintén tartalmaz rezveratrolt. Hozzáadhatjuk őket zabkásához vagy egy tápláló salátához. Szintén jó választás lehet főétkezések közt falatozni belőlük egy keveset.
  • Japán keserűfű: Ez a kevésbé ismert növény is kiváló rezveratrol-forrás, és étrend-kiegészítőként is elérhető.

A természetes forrásokon túl, lehetőségünk van étrend kiegészítő formában is biztosítani a szervezetünknek a rezveratrolt, támogatva ezzel az egészségünk megőrzését.

rezveratrol

Kép forrása: Jasmina Buinac

Ígéretes táplálékkiegészítő, de nem csodaszer

Az összes eddigi kutatás arra utal, hogy a rezveratrol a szervezetünk számára fontos hatóanyag lehet, amely leginkább a megelőzésben és az egészségünk megőrzésében játszik szerepet.

Szakértők szerint azoknak érdemes rezveratrolt szedniük, akik szeretnék támogatni szív- és érrendszeri egészségüket, illetve gyulladásos állapotokkal küzdenek.

Természetesen az alkalmazása előtt érdemes szakértővel, illetve az orvosunkkal konzultálni, hogy az adagolás összhangban legyen a szervezetünk aktuális állapotával és a rendszeresen szedett gyógyszerekkel.

Megbízható segítőtárs az öregedés elleni küzdelemben

Nem léteznek varázskapszulák, csodabogyók, amelyek egyik pillanatról a másikra megfiatalítják a testünket. Van azonban számos olyan könnyen elérhető eszköz és hatóanyag, amivel felvehetjük a harcot az öregedés ellen. Ilyen a rezveratrol is, amihez természetes módon tudunk hozzájutni, így könnyedén beépíthetjük az étrendünkbe és támogathatjuk vele az egészségünket.

Szerző: Hevesi Szandra

(Kiemelt kép forrása: Pixel-Shot)

Források:

  1. National Library of Medicine – Resveratrol and Cardiovascular Diseases
  2. National Library of Medicine – Resveratrol inhibits insulin responses in a SirT1-independent pathway
  3. Magyar Belorvosi Archívum – A Magyar Belgyógyász Társaság Lapja – LXXIV. évfolyam 2/2021 – Dr. Vígh József – A resveratrol pleiotrop hatása a klinikai gyakorlatban

További érdekes cikkeink

Kövess minket máshol is

Ezeket olvastad már?

A lelkierő pszichológiai edzése
A lelkierő pszichológiai edzése

Amikor az élet kihívásokat gördít elénk, van, aki meginog, és van, aki megerősödik. De vajon mi határozza meg ezt?  Úgy tűnik a lelkierő, vagyis az a belső hajtóerő, amely segít talpon maradni és fejlődni a nehézségek közepette. Ez azonban nem velünk született...

bővebben