Milliókat spórolhatna az egészségügy, ha a táplálkozásra gyógymódként tekintenénk

2025. május 10. | Címlap, Címlap-kiemelt, Egészségkód

Olvasási idő: 3 perc

Képzeljük el, hogy a jövő orvosi receptjein nem csak gyógyszerek, hanem színpompás zöldségek, rostokban gazdag hüvelyesek és gyulladáscsökkentő ételek szerepelnek. Ez nem egy utópisztikus jóslat, hanem egy olyan szemléletváltás, amelynek létjogosultságát egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá…

Az egészség „titkos” receptje

A krónikus betegségek – a leggyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és az elhízás – világszerte az egészségügyi kiadások jelentős részét emésztik fel. A legújabb orvosi publikációk szerint ezeknek az állapotoknak nagy része megelőzhető vagy enyhíthető lenne a megfelelő táplálkozási előírások betartásával. Egy személyre szabott étrend valódi gyógyító eszköz lehet, ha hajlandóak vagyunk újragondolni az orvosi ellátás és prevenció szerepét.

„A FAM vagyis a »Food is Medicine« koncepció éppen erre épül: az élelmiszereket funkcionális, gyógyító hatású elemként kezeli.”

A kutatások szerint az előírt táplálkozási programok alkalmazásával – különösen szív- és anyagcsere-betegségek esetén – kimutathatóan kevesebb gyógyszerre lehet szükség, és hosszú távon a kórházi kezelések szükségességét is mérsékli – erről számolt be az American Journal of Medicine egyik tanulmánya.

Az egészségügy is jól járna…

A táplálkozás terápiás alkalmazása nemcsak az egyének egészségi állapotára lehet kedvező hatással, hanem az egészségügyi rendszerek költségvetésére is.

„Egy átfogó modell szerint – amelyet amerikai egészségbiztosítási adatokon alapuló szimulációval dolgoztak ki – a »Food is Medicine« programok országos szintű alkalmazása évente akár 13,6 milliárd dollárnyi egészségügyi kiadástól kímélhetné meg az Egyesült Államokat.”

Különösen ígéretes eredményeket mutatnak a „prescription produce” programok, amelyek lényege, hogy az orvosok receptre írnak fel friss zöldséget és gyümölcsöt a betegeknek. A több amerikai államban kísérleti jelleggel működő program eredményességéről a News-Medical egyik friss cikkében olvashatunk: javítják a betegek élelmiszer-ellátottságát, miközben mérhető egészségügyi előnyökkel is járnak. Hozzájárulnak például a vércukorszint, a vérnyomás és a testsúly optimalizálásához.

Kép forrása: Dreamer Company

Ráadásul mindezek eredményeképp egyre kevesebb kórházi kezelésre lesz szükség: kevesebb sürgősségi ellátást vesznek igénybe az emberek és megőrizve az egészségüket hosszabb ideig lesznek képesek az önálló életvitelre.

Az ilyen programok tehát egészségügyi és gazdasági értelemben is megtérülő befektetésnek tekinthetők – különösen, ha figyelembe vesszük:

„a krónikus betegségek jelenleg a teljes egészségügyi kiadások több mint 85%-át teszik ki az Egyesült Államokban – és Dr. Major Dávid népegészségtan szakorvos és magazinunk orvos szakértője szerint itthon is hasonló a helyzet.”

Egy másik vizsgálat szerint, ha a táplálkozás-orientált ellátás már a kórházi felvétel pillanatától integrált részévé válna a folyamatnak, akkor nőne a kezelések hatékonysága és kisebb arányban kerülnének újra kórházba az emberek – különösen igaz ez azokra, akik egyszerre több krónikus betegséggel is küzdenek. Ezzel párhuzamosan pedig az egészségügyi dolgozóknak is kevesebb, ugyanakkor célzottabb beavatkozást kellene elvégezni, ami hosszú távon tehermentesítené a rendszert.

Miért nem élünk vele?

Bár a tudományos alapok szilárdak, a gyakorlatban még mindig akadályok nehezítik a táplálkozás integrálását a terápiás protokollokba. Az egyik legnagyobb kihívást az okozza, hogy az orvostanhallgatók képzésének csak elenyésző részét képezi a táplálkozástudomány, így a jövő orvosai sok esetben nincsenek felvértezve a megfelelő ismeretekkel erre vonatkozóan.

További nehézséget jelent az is, hogy az egészségbiztosítási rendszerek többsége még nem ismeri el a táplálkozási tanácsadást hivatalos kezelési formának, így annak finanszírozása sem egyértelmű. Ráadásul a társadalmi egyenlőtlenségek – mint például az egészséges élelmiszerek hozzáférhetőségének hiánya – azt eredményezik, hogy sokszor épp azok nem jutnak hozzá a megfelelő élelmiszerekhez, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

egészségügy

Kép forrása: Ivanko80

Itt a szemléletváltás ideje

A modern orvostudomány évtizedeken át leginkább a gyógyszerekre és különféle beavatkozásokra épített. Most viszont eljött az idő, hogy az orvoslás kiegészüljön a táplálkozástudomány gyakorlati alkalmazásával, hiszen a bizonyítékok egyértelműek: a megfelelő étrend nem csupán megelőz, hanem gyógyíthat is. A kérdés már nem az, hogy működik-e, hanem az, hogyan építjük be a mindennapjainkba.

Szerző: Hevesi Szandra

(Kiemelt kép forrása: LightField Studios)

Források:

  1. News Medical – Priyanjana Pramanik, MSc.: Food-as-medicine could save billions in healthcare costs—here’s what’s standing in its way
  2. The American Journal of Medicine – Koushik R. Reddy, MD, FACC, FACLM, DipABLM: Food Is Medicine: The Time Is Now

Ezek is érdekelhetnek:

További érdekes cikkeink

Kövess minket máshol is

Ezeket olvastad már?

A legújabb longevity peptidek és mitokondriális koktélok
A legújabb longevity peptidek és mitokondriális koktélok

Sokan vágyunk arra, hogy ne csak tovább éljünk, hanem jobban is – energikusan, egészségesen, fájdalmak nélkül. A modern tudomány és különösen a longevity egyre több lehetőséget kínál arra, hogy ezt elérjük. Két kulcsszó, amit ma már egyre gyakrabban hallani ebben az...

bővebben
Másodvirágzás
Másodvirágzás

Vannak korszakok, amik nem harsányak, mégis mélyebben beszélnek rólunk, mint bármely másik. Ez az írás arról a nőről szól, aki már túl van sok mindenen, és mégis: most kezdi újra. Nem az elején, hanem igazán. Mi, magyar nők, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy...

bővebben