Miért segít az öregedés lassításában, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk?

Olvasási idő: 3 perc

Az öregedés természetes folyamat, de ma már számos lehetőségünk van a lassítására. Ebben segíthetnek minket a polifenolok is, amelyek a legújabb kutatások szerint képesek megvédeni sejtjeinket a káros hatásoktól, miközben az anti-aging céljainkat is támogatják, ráadásul bárki számára elérhetőek.

Miért fontosak a polifenolok?

A polifenolok olyan növényi eredetű vegyületek, melyek kiemelkedő antioxidáns hatásukkal segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, amely az öregedés egyik fő mozgatórugója. Több, mint 8000 természetes polifenolt ismerünk. Ezek közül a legtöbb zöldségekben, gyümölcsökben, teákban és olívaolajban található, közös tulajdonságuk pedig, hogy jelentős mértékben képesek semlegesíteni a szabadgyököket, amelyek gyorsítják a sejtek öregedését.

A polifenolok többféle formában fordulnak elő, és minden típus más-más hatást gyakorol az egészségünkre. A legismertebbek közé tartoznak a flavonoidok, resveratrol és az ellagsav. Ezek a vegyületek együttesen járulnak hozzá a bélflóra védelméhez, a gyulladások csökkentéséhez és a sejtek regenerálódásához.

Az időt is megállíthatják…?

A sejtjeinkben az idő előrehaladtával természetes módon felhalmozódnak a szabadgyökök, amelyek károsítják a DNS-t és elősegítik a sejtek elöregedését. Az oxidatív stressz és a gyulladások idővel a az öregedés látható jelei mellett olyan betegségek kialakulásához is vezethetnek, mint a szív- és érrendszeri problémák vagy a diabétesz.

A polifenolok azonban képesek blokkolni a szabadgyökök hatását, így védik a sejteket. Antioxidáns tulajdonságaik révén csökkentik a gyulladásos markereket és elősegítik a bélflóra egészségét, ami közvetlenül hat a bőr állapotára is. Az egyik legismertebb polifenol, a resveratrol, amely például a szőlőben és az érett bogyós gyümölcsökben található, különösen nagy figyelmet kapott a tudományos kutatásokban. Ez a vegyület nemcsak a szív és az agy védelmében játszik szerepet, hanem segíthet a bőr öregedési folyamatait is lassítani, mivel serkenti a kollagéntermelést és javítja a bőr hidratáltságát.

Kép forrása: ajie kuncoro

“Hosszú távú fogyasztása képes olyan enzimeket aktiválni a szervezetünkben, amelyek támogatják a telomerek hosszának fenntartását, ezáltal hatékonyan segít a fiatalságunk megőrzésében.”

Ezen kívül a flavonoidok, mint például az epikatekin és a kvercetin, antioxidánsként segítenek megőrizni a bélflóra egyensúlyát, amely alapvetően hozzájárul a bőr fiatalos megjelenéséhez. A bélflóra védelme révén ugyanis a polifenolok nemcsak a bélrendszert, hanem a bőrt is védik a környezeti hatásokkal szemben és csökkenthetik a gyulladások mértékét.

Hatásukat már több évtizede vizsgálják…

Az elmúlt évek eredményei egyértelműen igazolják a polifenolok anti-aging hatásait. A ScienceDirect egy friss tanulmánya is beszámol róla, hogy a polifenolok képesek jelentősen csökkenteni a szabadgyökök hatását. A kutatás különösen hangsúlyozza a polifenolok szerepét a sejtek oxidatív védelmében: amikor a polifenolok felveszik a harcot a szabadgyökökkel, minimalizálják a DNS-károsodást és segítik a sejteket abban, hogy hosszabb ideig megőrizzék integritásukat.

Egy másik, néhány évvel ezelőtti kutatás szintén alátámasztja a polifenolok anti aging hatását. 

“Az eredmények igazolják, hogy a polifenolok rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a gyulladásos markereket, és javítani a bélflóra összetételét. “

öregedés

Kép forrása: Prostock-studio

Érdemes napi szinten fogyasztani

Amikor polifenolokban gazdag ételeket fogyasztunk, például bogyós gyümölcsöket, zöld teát, sötét csokoládét vagy olívaolajat, ezek a vegyületek beépülnek a bélflóránkba. Az egészséges bélflóra, amely gazdag probiotikus baktériumokban, javítja a tápanyagok felszívódását és fenntartja az optimális tápanyag-egyensúlyt a testben.

Ahhoz, hogy maximálisan kihasználjuk a polifenolok előnyeit, fontos, hogy napi szinten beépítsük őket az étrendünkbe. A legjobb módja ennek a minél több színes gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, hiszen a különböző típusú polifenolok más-más hatásmechanizmussal rendelkeznek. Napi egy-két csésze zöld teával, egy marék bogyós gyümölccsel vagy egy kis olívaolajjal a salátán gondoskodhatunk a polifenol bevitelről.

Ma már tudományos bizonyítékok sora áll rendelkezésre mindarról, amit tulajdonképpen mindig is tudtunk:

„az egészségünk, vitalitásunk kulcsa a természetben rejlik.”

A polifenolok pedig nem csupán az étrendünk színes alkotóelemei, hanem sejtszintű egészség alapkövei is.

Szerző: Hevesi Szandra

(Kiemelt kép forrása: Dean Drobot)

Források:

  1. ScienceFirect – Sergio Davinelli: Dietary polyphenols as geroprotective compounds: From Blue Zones to hallmarks of ageing
  2. National Library of Medicine – Ying Liu: Dietary Polyphenols as Anti-Aging Agents: Targeting the Hallmarks of Aging

Ezek is érdekelhetnek:

További érdekes cikkeink

Kövess minket máshol is

Ezeket olvastad már?

A legújabb longevity peptidek és mitokondriális koktélok
A legújabb longevity peptidek és mitokondriális koktélok

Sokan vágyunk arra, hogy ne csak tovább éljünk, hanem jobban is – energikusan, egészségesen, fájdalmak nélkül. A modern tudomány és különösen a longevity egyre több lehetőséget kínál arra, hogy ezt elérjük. Két kulcsszó, amit ma már egyre gyakrabban hallani ebben az...

bővebben
Másodvirágzás
Másodvirágzás

Vannak korszakok, amik nem harsányak, mégis mélyebben beszélnek rólunk, mint bármely másik. Ez az írás arról a nőről szól, aki már túl van sok mindenen, és mégis: most kezdi újra. Nem az elején, hanem igazán. Mi, magyar nők, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy...

bővebben