Miért fogyasszunk rendszeresen halat?

2024. december 25. | Egészségkód, Címlap

Olvasási idő: 3 perc

Napjainkban a magyarok átlagosan kevesebb halat fogyasztanak, mint más európai országok lakói, bár karácsonykor a hagyományos halételek révén jelentős emelkedés tapasztalható. Jó lenne ezt a szokást az ünnepek után is fenntartani, hiszen fogyasztásuk kifejezetten kedvezően hat az egészségünkre.

Az elmúlt években ugyan valamelyest emelkedett, de a halfogyasztás napjaink hazai táplálkozásában sajnos még mindig nem tekinthető jelentősnek. Kivételt jelent a karácsonyi időszak, amikor a hal halászlé, rántott hal, füstölt tengeri halak, párolt halak formájában, a legtöbb háztartásban megjelenik. A hazai lakosság évente átlagosan 6,5 kg halat fogyaszt, melynek 30-40 százaléka december utolsó napjaiban fogy el.

Ha azonban megnézzük a pár száz évvel ezelőtti gasztronómiai hagyományt, akkor azt látjuk, hogy korábban a hazai táplálkozáskultúra fontos részét képezte a halfogyasztás. A 17-19. században, a nagy folyóink szabályozása előtt, jelentős vízgazdálkodás zajlott Magyarországon. A vízjárta helyeken jelentős halállomány élt, ezért a hétköznapi étkezés része volt a csuka, a pisztráng, a csík, és még a különleges tokhal is, a viza. Utóbbi érdekessége, hogy alapvetően tengeri hal, amely az ívás idején fölúszik az édesvízi folyókon. A folyószabályozás és a kereskedelmi hajózás előtt, a nagy folyóink nyugodt környezetet jelentettek a viza szaporodásához, így az 1800-as évek elejéig a Dunában és a Tiszában is nagy számban volt jelen. 

hal

Kép forrása: Maksym Prykhodnyuk

A halfogyasztást ösztönözte a vallási keretrendszer is, ugyanis a böjti napok idején sokszor került hal az asztalra. Napjainkban a megváltozott földrajzi körülmények, valamint a fellazuló vallási kötelékek miatt, és ezzel párhuzamosan a táplálkozáskultúra átalakulása következtében a mindennapi étkezésben ritkán szerepel a hal.

A halfogyasztás az egyik legegészségesebb étkezési szokás, amelyet számos kultúra a hosszú élet fontos részének tekint. A kék zónák lakói, a mediterrán étrendet követők rendszeresen fogyasztanak belőle.

A halak viszonylag alacsony kalória tartalommal rendelkeznek, miközben tele vannak omega-3 zsírsavakkal, fehérjével és alapvető vitaminokkal, amelyek az egész szervezet működését támogatják.

A hal párolva vagy sütve hamar elkészíthető, kevés zsiradékot igényel, így azok számára is jó megoldást jelenthet, akik nem szeretnének hosszú időt főzéssel tölteni.

 Egészségmegőrző hatás

  1. Szív- és érrendszeri védelem. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szívbetegségek kockázatát, szabályozzák a vérnyomást, a koleszterinszintet és támogatják az érfalak rugalmasságát.
  2. Fontos vitaminforrás. A hal tartalmaz A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint, melyek az egészséges szervezeti működést támogatják, többek között a látásunkat, az idegrendszerünket, az immunrendszerünket és az anyagcserénket.
  3. Az agy támogatása. A halak rendszeres fogyasztása javítja a memóriát, a kognitív képességeket, és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
  4. Gyulladáscsökkentő hatás. Az omega-3 és a D-vitamin hozzájárul a szervezet gyulladásos folyamatainak csökkentéséhez, amely kulcsfontosságú a krónikus betegségek megelőzésében.
  5. Egészséges vázrendszer a halakban található fehérjék és ásványi anyagok hozzájárulnak az izomépítéshez és a csontok erősítéséhez is.
hal

Kép forrása: Sea Wave

A halfogyasztás egészségügyi előnyeinek tudatában talán motiváltabbak lehetünk abban, hogy többször kerüljön az asztalunkra halétel. Az ünnepek utáni időszakban törekedjünk rá, hogy hetente legalább egy-két alkalommal készítsünk például grillezett lazacot, sült harcsafilét vagy párolt tengeri halfilét. Próbáljuk ki a szardíniát salátákhoz vagy szendvicsekhez adva, hogy gyorsan és táplálóan kiegészítsük ételeinket.

Szerző: Dr. Ujhelyi Nelli – főszerkesztő, Longevity Magazin

(Kiemelt kép forrása: gpointstudio)

További érdekes cikkeink

Kövess minket máshol is

Ezeket olvastad már?

A lelkierő pszichológiai edzése
A lelkierő pszichológiai edzése

Amikor az élet kihívásokat gördít elénk, van, aki meginog, és van, aki megerősödik. De vajon mi határozza meg ezt?  Úgy tűnik a lelkierő, vagyis az a belső hajtóerő, amely segít talpon maradni és fejlődni a nehézségek közepette. Ez azonban nem velünk született...

bővebben