Ezért étkezz az évszakok ritmusában

2025. március 28. | Címlap, Címlap-kiemelt, Egészségkód, Kiemelt

Olvasási idő: 4 perc

Egyre több kutatás igazolja, hogy a szezonális étkezés nem csupán egy divatos irányzat, hanem jelentős élettani előnyökkel járhat. Az évszaknak megfelelő alapanyagok fogyasztása nemcsak finomabb ételeket eredményez, hanem javítja az emésztést, támogatja az immunrendszert és hozzájárul a krónikus betegségek megelőzéséhez.

A szezonális étkezés az étrend fenntartható és egészséges változatát jelenti, amely előnyökkel jár mind az emberi szervezet, mind a környezet számára. Lényege egyszerű: a táplálék megválasztásakor az adott évszaknak megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket részesítsük előnyben – nyáron például friss paradicsomot és paprikát, ősszel körtét és almát, télen narancsot és céklát, most tavasszal pedig a vibrálóan friss, zöldségeket például spárgát és retket.

A tavasz különösen kedvez az egészségtudatos táplálkozásnak, hiszen az éledő természet folyamatosan megtermeli számunkra a finomabbnál finomabb friss zöldségeket és nyár elejére már néhány gyümölcsöt is. Ebben az évszakban szezonális az említetteken túl az újhagyma, a medvehagyma, a spenót, a sóska, a fejes saláta, a friss zöldborsó, a karalábé, a bazsalikom, a snidling, a petrezselyem és a sárgarépa is. A gyümölcsszezon is lassan beindul: a rebarbara mellett az évszak végére megjelennek az első eprek, majd később a cseresznye és a korai meggy is elérhető.

„Ha szezonálisan szeretnénk táplálkozni, a tavaszi zöldségekből könnyű salátákat, leveseket, roppanós köreteket, smoothie-kat és friss főzelékeket készíthetünk.”

A minőségi étkezés alapja

A legfrissebb szezonális termékek beszerzéséhez érdemes helyi termelői piacokon vagy közösségi mezőgazdasági csoportoknál, kosárközösségeknél vásárolni, mert így nemcsak magasabb minőségű, gyakran bio és vegyszermentes, ízletesebb ételeket fogyaszthatunk, de támogathatjuk a helyi gazdaságokat is. A szezonális gyümölcsök és zöldségek, a természetes időszakukban táplálóbbak és ízletesebbek, mint a mesterséges körülmények között termesztett vagy hosszú ideig tárolt változatok. De nézzük pontosan, milyen további előnyökkel jár a szezonális táplálkozás:

  1. Magasabb tápanyagtartalom, jobb minőség: A szezonális zöldségek és gyümölcsök éretten kerülnek az asztalra, így optimális mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Kutatások szerint minél hosszabb ideig tart, amíg egy alapanyag a termőföldtől az asztalunkra kerül, annál több értékes tápanyagot veszít, mint például C-vitamint, káliumot és kálciumot.  A természetesen megérett alapanyagok íze és állaga jelentősen jobb, mint a mesterségesen érlelteknek vagy hosszan tároltaknak. Nemcsak finomabbak, hanem a bennük lévő tápanyagok magassbb koncentrációja van jelen, így a szervezetünkben is jobban hasznosulnak.
  2. Fenntarthatóbb: Kevesebb energiát igényel a termelésük és a tárolásuk, mivel nem szükséges mesterséges megvilágítás, fűtött üvegház, speciális érlelést segítő szállítás. A szezonális zöldségeket és gyümölcsöket helyi vagy a régiónkban élő gazdálkodók termelik, így a szállítási idő és a károsanyag kibocsátás lényegesen kevesebb, mint egy, a világ másik felén megtermelt, egzotikus alapanyag esetében.

A szezonális és helyben termesztett zöldségek és gyümölcsök összességében tehát kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek.

Kép forrása: Baba.Images

A szezonális étkezés egészségügyi előnyei

  1. Immunrendszer támogatása: A szezonális ételek segítik a szervezet alkalmazkodását az időjárás változásaihoz. Télen a C-vitaminban gazdag citrusfélék támogatják az immunrendszert, a cékla és a jamgyökér extra energiát biztosítanak. A tavaszi friss, tápanyagban gazdag zöld leveles alapanyagok támogatják szervezetünket az évszakváltás okozta fáradtság elkerülésében. Nyáron a lédús gyümölcsök, például a görögdinnye, hidratálnak, míg az őszi sütőtök béta-karotinja hozzájárul a sejtvédelemhez és a kognitív funkciók fenntartásához.
  2.  Jobb emésztés és bélflóra-egyensúly: A szezonális alapanyagok tele vannak rostokkal, amelyek támogatják az emésztést és a bélflórát. Elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását, ami elengedhetetlen a tápanyagok felszívódásához és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Hogyan építs egészséges bélflórát? 10 lépésben megmutatjuk neked, egy korábbi cikkünkben.
  3. Krónikus betegségek kockázatának csökkentése: A szezonális étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos daganatok kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segíthet az időskori betegségek megelőzésében is.
évszak

Kép forrása: My Ocean Production

Kutatási eredmények és innovatív tanulmányok

Számos kutatás igazolja a szezonális étkezés előnyeit. Egy 2021-es tanulmány szerint a rendszeres, helyben termelt és idény szerinti gyümölcsfogyasztás akár 25%-kal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy 13 évig tartó kutatás kimutatta, hogy a karotinoidokban gazdag étrend hozzájárulhat a memória és a vizuális figyelem megőrzéséhez az öregedés során. A szakértők napi 1,5–2 csésze gyümölcs, illetve 2–3 csésze zöldség fogyasztását javasolják.

A Seasonal Food Guide egy átfogó nemzeti adatbázis, amely segít nyomon követni a szezonális élelmiszereket, recepteket és konyhai tippeket kínálva. A Monterey Bay Aquarium Seafood Watch alkalmazás pedig a fenntartható tengeri ételek kiválasztásában nyújt útmutatást.

A szezonális étkezés nem csupán egy trend, hanem az egészségünk egyik alappillére. Az adott időszak tápanyagokban gazdagabb ételeinek fogyasztásával testünk működését is összhangba hozzuk a természettel. Egy tál friss tavaszi saláta, egy nagy marék nap érlelte nyári bogyós gyümölcs, egy tápláló őszi sütőtökkrémleves vagy egy vitaminokban gazdag téli citrusfélékből készült frissítő – mind hozzájárul ahhoz, hogy energikusabbak, egészségesebbek legyünk. A szezonális étkezés tehát nemcsak tudatos döntés, hanem egy életforma is, amely hosszú távon hozzájárul a kiegyensúlyozott és egészséges élethez.

Szerző: Mertain Lilla

(Kiemelt kép forrása: Dean Drobot)

Források:

  1. Kicsák Marian: A szezonális étkezésről
  2. Health.umms.org: The Benefits of Seasonal Eating
  3. Stephanie Brown: The Health Benefits of Seasonal Eating, According to Dietitians
  4. Webmd.com: What to Know About Seasonal Eating
  5. Alessandra Stasnopolis: What is seasonal eating? 5 benefits of eating more seasonal produce
  6. Susan Puckett: Eating seasonally and locally has many benefits. Is fighting the climate crisis one of them?
  7. Becky Bargh: How seasonal eating can benefit your health and your pocket
  8. Nourish-nt.com: Embrace the Seasons: The Health Benefits of Seasonal Eating

Ezek is érdekelhetnek:

További érdekes cikkeink

Kövess minket máshol is

Ezeket olvastad már?

181 nap, 400 cikk, 40 interjú – Féléves a Longevity Magazin
181 nap, 400 cikk, 40 interjú – Féléves a Longevity Magazin

Eltelt félév, s talán már egyre többen értik: a longevity nem sprint, maraton. Nem eszközkészlet és nem egy újabb életmódtrend, sokkal inkább egy átfogó filozófia, a testi, szellemi és lelki egészség összjátéka. Egy olyan komplex szemlélet, amely képes megváltoztatni...

bővebben