Elismerés a Kenyér Világnapján – a gluténmentes termékgyártókat díjazták

2025. október 22. | Címlap, Címlap-kiemelt, Hírhullám

Olvasási idő: 4 perc

Negyedik alkalommal rendezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét a Magyarok Kenyere program keretében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) és az AMUREX GM Hungária Kft.  A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a lisztérzékenységgel élők, speciális étrendet követők igényeire, továbbá elősegíteni a gluténmentes termékekkel kapcsolatos innovációt. 

A verseny díjátadójára – 2022-es indulása óta – hagyományosan október 16-án, a Kenyér- és az Élelmezés Világnapján került sor, mely a Magyarok Kenyere program számára is kiemelt jelentőséggel bír. A kenyér a 21. században is tovább él, mindennapi eledelünk, az innovációjának pedig egyik kiemelt ága a gluténmentes termékek. 

A 2025. évi felhívásra 4 kategóriában – friss és tartós kenyér, valamint töltött és töltetlen pékárú – lehetett nevezni, összesen 11 gyártó 28 terméke érkezett be a zsűrizésre, tudtuk meg Dr. Lukács Kittitől, az MCE főtitkárától, melyhez az idei évben is a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola biztosított helyszínt és szakmai segítséget. A termékek nem csupán érzékszervi, de laborvizsgálaton is átestek, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. visszajelzése alapján minden termék megfelelt a törvényi előírásoknak. Az elmúlt évekhez hasonlóan az MCE minden helyezett és minden különdíjas termék gyártója számára biztosítja a csomagolásokon is elhelyezhető jelölést, az első helyezettek pedig teljes joggal viselhetik az egyes kategóriák „Év Gluténmentes Terméke” megnevezést.

Szabolcs Péter az AMUREX GM Hungária Kft. ügyvezetője, a NAK Mentes Munkacsoport vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy az élelmiszeripar jelenleg számos problémával küzd, a mentes termékgyártóknak ezen felül is nehezített pályán kell helyt állniuk, de talán ez is eredményezi, hogy nagyon sok innovatív ötlet és kreatív cég van a pályán, akik évről évre egyre jobb termékekkel állnak elő a fogyasztók legnagyobb örömére is.

Kép forrása: Magyarok Kenyere/Molnár Tamás

Dr. Cseh Tibor András a NAK alelnöke, a MAGOSZ főtitkára kiemelte, hogy ma nagyon sokféle pékáru érhető el a piacon, de ma már a versenyképes termékeket nem csupán a külcsín, hanem a minősége is meghatározza, és a gluténmentes termékek az elmúlt években a legmagasabb minőségi kategóriát, az úgynevezett tiszta termékeket képviselik, melyet már nem csupán az érintettek, de az egészséges termékeket kereső családok is szívesen tesznek az asztalukra. A gluténmentes termékek ismertségének növeléséhez pedig ez a verseny és kezdeményezés előremutató és hagyományteremtő példaként is áll.

Dr. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az élelmezés szempontjából kiemelte, hogy sajnos ma is több millióan éheznek a világon, ezzel együtt – ugyan csökkenő tendenciát mutat, mégis – kiemelkedő az élelmiszerpazarlás, melyből a pékáru mai napig a TOP3-ban szerepel. Jó hír azonban, hogy a NÉBIH tájékoztatása szerint a tavalyi évben minden gluténmentes termékgyártó jól szerepelt az ellenőrzéseken, és a közös együttműködésnek köszönhetően a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy termékeinek köre az ágazat kérésére a gluténmentes kenyér és péksütemény kategóriákkal is bővült.

Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke 2. éve zsűritagként vett részt a versenyben, ami azt is jelenti, hogy – előremutató módon – termékeket összetételük, táplálkozástudományi oldalról is tudjuk vizsgálni. Felszólalásában kiemelte, hogy az étkezés a mai napig egy kiemelkedő közösségi élmény: táplálkozási felmérések adatai szerint a napi szénhidrátbevitelünk 50-55 %-a gabonafélékből származik, ennek 40-45 %-át a kenyér teszi ki, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen tápanyagokhoz jutunk hozzá egy-egy étkezés során. Hozzátette, a diétás étrend esetén különösen fontos, hogy az étrend tartalmas és tartható legyen, ebben pedig kiemelt segítség lehet ez a termékverseny és kezdeményezés.

gluténmentes

Kép forrása: Magyarok Kenyere/Molnár Tamás

A 2025. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai:

Friss kenyér kategória

  • 1.helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra): Tökmagolajos sokmagvas kenyér
  • 2.helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér
  • 3.helyezett: Gluténmentes Tündér Manna Kft.: Cirok kenyér

Tartós kenyér kategória

  • 1.helyezett: Lavina Kft.: No-No mediterrán vekni védőgázas csomagolásban
  • 2.helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szeletelt cirok formakenyér

Töltetlen pékáru kategória

  • 1.helyezett: Freedafood Kft.: Mimoosa cöli kifli
  • 2.helyezett: Favora-Info Kft. (Mentes Manufaktúra) Bagett
  • 3.helyezett: Csirke András e.v./Mentes Pékség Jászberény: Kecskesajtos csavarka

Töltött pékáru kategória

  • 1.helyezett: Tamarix Magyarország Kft.: FINOMAN gyorsfagyasztott gluténmentes szilvalekváros papucs (hozzáadott cukor és édesítőszermentes)
  • 2.helyezett: Aranycipó Kft.: Glutén- és laktózmentes vegán kakaós csiga
  • 3.helyezett: Lavina Kft.: No-No fahéjas-szilvás táska

Kép forrása: Magyarok Kenyere/Molnár Tamás

Különdíjak:

  • NAK Mentes Munkacsoport különdíj: Freedafood Kft.: Mimoosa egyszerű kovászos kenyér (starter kultúrát alkalmaz)
  • „Csak a Mentes” különdíj: P.Geri Kft – Házi Rozmaringos Burgonyás Kenyérke
  • Magyar Cöliákia Egyesület (MCE) különdíja: Frigo-Hasso Kft.-az „Áthúzott Gabona” Védjeggyel jelölt gyorsfagyasztott kényelmi termékeik országos elérhetőségének elismeréséért 
  • MAGOSZ Innovációs különdíj: Greenpass Kft. (Free Pékség) – pisztáciás cruffin 

A versenyt az Ireks-Stamag Kft, a Hunorganic Kft, a Herbaház – „az egészség szakáruháza” és a Csak a Mentes Kft. támogatta. A terméktámogatások mellett több díjazott is szakmai üzleti utat nyert, melyek tovább erősíthetik a termőföldtől az asztalig ágazati összefogást és a hazai termékfejlesztéseket.

További információ:

Horváth Vivien, Magyarok Kenyere ügyvezető, programvezető

(magyarokkenyere@magyarokkenyere.hu, +36 20 279 37 90)

Sajtóközlemény

(Kiemelt kép forrása: Magyarok Kenyere/Molnár Tamás)

További érdekes cikkeink

„A gyógyító étrendek összekapcsolják az egészséget, az örömöt és a közösségi élményt” – Interjú Szathmári Orsolya természetgyógyásszal

„A gyógyító étrendek összekapcsolják az egészséget, az örömöt és a közösségi élményt” – Interjú Szathmári Orsolya természetgyógyásszal

Hogyan válhat a konyha a hosszú távú egészség és az egyensúly laboratóriumává? Szathmári Orsolya nyelvtanárból lett természetgyógyász, aki Svájcban, két gyermek mellett értette meg: az étel nemcsak táplálék, hanem az egészség, az egyensúly és a közösség záloga. Ma már...

bővebben

Kövess minket máshol is

Ezeket olvastad már?

LONGEVITY MAGAZIN – ÚJ KORSZAK
LONGEVITY MAGAZIN – ÚJ KORSZAK

  Vannak korszakok, amelyek nem az események külső változásával kezdődnek, hanem azzal, hogy másként kezdünk figyelni. Az elmúlt években megszoktuk, hogy a hosszú élet ígéret. Próbáltuk megközelíteni rutinnal, képletekkel, trendekkel, mintha az emberi test egy...

bővebben