Egy csésze longevity – így hat a kávé az egészségünkre

Olvasási idő: 3 perc

Egészséges szokás vagy ártalmas függőség? A kérdés időről időre felmerül, ha a kávéról van szó és mindkét tábor erősnek bizonyul. Most azonban egy friss tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres kávéfogyasztás akár közel 2 évvel is megnövelheti az élettartamot. Annak pedig, aki el se tudja képzelni a reggeleket egy csésze gőzölgő kávé nélkül, ez kifejezetten jó hír.

Sokunk számára a reggeli rutin elengedhetetlen része, de egy 2024-es kutatás eredményei szerint valójában sokkal több, mint élénkítő ital. a Medical News Today által is bemutatott tanulmány szerint a rendszeres kávéfogyasztás összefüggésben állhat az élettartam meghosszabbításával

A portugáliai Coimbra Egyetem kutatói 85 korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek különböző populációkat vizsgáltak világszerte. 

“Tekintve, hogy a víz után ez a leggyakrabban fogyasztott folyadék a világon, fontos, hogy részletekbemenően vizsgáljuk, hogyan hat az egészségünkre.” – mondta Rodrigo Cunha, a Coimbra-i Egyetem kutatóprofesszora és a kutatás vezetője. Állítását megerősíti a tény, miszerint a világon közel 2 billió kávét fogyasztanak el minden egyes nap.

Az elemzés eredménye szerint napi három csésze kávé elfogyasztása átlagosan 1,84 évvel növelheti meg az élettartamot miközben az egészségünket is pozitívan befolyásolhatja.

Ez az eredmény egészen új megvilágításba helyezi a kávét, amire már nem csak élvezeti cikként vagy akár káros szenvedélyként gondolhatunk, hanem egy valódi szövetségesként, ha az egészségmegőrzésről van szó  – feltéve, ha mértékkel fogyasztjuk.

Kép forrása: Dean Drobot

Hogyan hat ránk a koffein?

A kávéban több mint 2000 bioaktív vegyület található, amelyek közül kiemelkednek az antioxidánsok és a polifenolok. Ezek a vegyületek segítik a sejtek regenerálódását, csökkentik a gyulladásokat és semlegesítik a szabadgyökök káros hatásait. 

A ScienceDirect egyik publikációjában részletesen bemutatják, hogy a kávé fogyasztása milyen hatásokat gyakorol az anyagcserére, a hormonok szabályozására és a gyulladásos folyamatokra. A kutatók szerint a koffein serkenti az anyagcserét, fokozva a kalóriaégetést és az energiaszintet, ami különösen előnyös lehet a testsúlykontroll szempontjából. Emellett a kávé hatással van az inzulinérzékenységre is, ezáltal hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. 

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén mérsékli a szervezetben zajló krónikus gyulladásokat, amelyek számos betegség előidézői lehetnek.

A koffein továbbá serkenti az agyi működést és javíthatja a koncentrációt, miközben mérsékli az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának esélyét is.

A mértékletesség a kulcs

Bármennyire is csábító a gondolat, hogy napi öt-hat csésze kávéval biztosítsuk magunknak a hosszú életet, a kutatók figyelmeztetnek a mértékletesség fontosságára. 

“A megfelelő mennyiséget betartva, a kávéfogyasztás csökkentheti számos krónikus betegség előfordulását.” – hangsúlyozza Rodrigo Cunha.

A napi három csészét meghaladó fogyasztás már kellemetlen mellékhatásokkal járhat, mint a szorongás, az alvászavarok vagy a magas vérnyomás.

Fontos az is, hogy mindenki figyelembe vegye saját szervezetének jelzéseit és egyedi igényeit. Míg egyesek számára a kávé igazi szuperital, másoknak inkább a koffeinmentes kávé lesz jó választás, így nekik sem kell lemondaniuk a kávézás rituáléjáról. 

kávé

Kép forrása: il21

Nem mindegy az sem, milyen kávét választunk…

A mértékletesség mellett természetesen számít a kávé minősége is. De hogyan válasszunk valóban jó kávét?

A jó minőségű kávé általában 100% arabica szemekből készül, amelyek lágyabb ízvilágot nyújtanak a robusztához képest. Fontos a kávészemek származási helye is: az egyedi terroir – például Etiópia vagy Kolumbia – meghatározó az ízek szempontjából. A frissesség szintén kulcsfontosságú – mindig próbáljunk frissen pörkölt kávét választani, és ha tehetjük, kerüljük az előre őrölt változatokat, mivel azok gyorsabban veszítenek aromájukból.

Figyeljünk arra is, hogy fenntartható forrásból származó, fair trade tanúsítvánnyal ellátott kávét válasszunk, hiszen ezzel nemcsak a környezetet, hanem a kávétermelő közösségeket is támogatjuk!

A portugál kutatócsoport eredményeit figyelembe véve tehát nem kell kizárnunk az életünkből a kávét akkor sem, ha egészségtudatos életmódot folytatunk és fontos számunkra a longevity szemlélet. A fenti javaslatok betartásával és a szervezetünk jelzéseit szem előtt tartva minden korty egy apró lépés lehet a hosszú, egészséges élet felé vezető úton.

Szerző: Hevesi Szandra

(Kiemelt kép forrása: Igor_83)

Források:

  1. Medical News Today – Regular coffee drinking adds about 1.8 years of healthy living
  2. Science Direct – Impact of coffee intake on human aging: Epidemiology and cellular mechanisms
  3. ScienceAlert – Giant Study Links Drinking Coffee With Almost 2 Extra Years of Life

További érdekes cikkeink

Kövess minket máshol is

Ezeket olvastad már?

A lelkierő pszichológiai edzése
A lelkierő pszichológiai edzése

Amikor az élet kihívásokat gördít elénk, van, aki meginog, és van, aki megerősödik. De vajon mi határozza meg ezt?  Úgy tűnik a lelkierő, vagyis az a belső hajtóerő, amely segít talpon maradni és fejlődni a nehézségek közepette. Ez azonban nem velünk született...

bővebben