Noha a korosodás belső, természetes folyamata megállíthatatlan, a lassítása ma már egyáltalán nem lehetetlen feladat, ahogyan a külső, a bőrt jelentősen károsító hatások elleni védekezés sem. Ehhez ma már minden adott, a mi feladatunk a megfelelő, összetett és összehangolt eszközkészlet kiválasztása. Ahogyan a pénzügyeinkben diverzifikáltan és stratégia mentén gondolkodunk, miért ne tehetnénk ugyanezt a bőrápolás területén is?
Bőrünk egészséges, fiatalos működéséhez alapvető fontosságúak az antioxidánsok és a peptidek. Önmagukban nem elegendőek a kívánt eredmény eléréséhez, de az bizonyos, hogy alkalmazásukat a bőrünk meghálálja.
Peptidek: a szépségápolás újoncai
A peptidek az aminosavak rövid láncai, amelyek a bőr számára szükséges fehérjéket alkotnak. Noha az első rézpeptidet már az 1980-as évek végén beépítették a bőrápoló termékekbe, a további kutatás és fejlesztés meglehetősen lassan haladt. Áttörést a 2000-es évek jelentettek. Azóta a kutatás és az ipar számos rövid, stabil és szintetikus peptidet fejlesztett ki, amelyek szerepet játszanak az extracelluláris mátrix (ECM, sejtek közötti tér) szintézisében.
Az elmúlt bő két évtizedben a peptidek spektruma folyamatosan bővült, ahogyan a kozmetikai termékekben történő felhasználásuk is, és noha további kutatásokra még szükség van mind a peptidekről, mint a használatuk alapjául szolgáló élettani elvekről, de annyi bizonyos: ígéretes összetevők, amik új szintre emelik a bőrápolást.
A peptidek nagyon sokfélék és sokféleképpen tesznek jót a bőrnek. Van, amelyik ellenállóbbá teszi a bőrt az UV-sugárzással, a környezetszennyezéssel szemben. Egy másik fajtája serkenti a bőr rugalmasságáért felelős kollagén termelését, például a matrixyl technológiában található biomimetikus peptidek öregedésgátló hatása már tudományosan bizonyított. Aztán vannak olyan peptidek, amelyek a botoxhoz hasonlóan ellazítják a mimikai izmokat, ilyen például az argireline: gyártói kutatások szerint 10% argireline 15 nap alatt képes csökkenteni a ráncokat, akár 17 százalékkal is. Más peptideknek a pigmentfoltok halványítása, vagy éppen a gyulladáscsökkentés a fő profilja.
A peptidek önmagukban is eredményesen dolgoznak “értünk”, de valójában “csapatjátékosok”. Megfelelő hatóanyagokkal kombinálva valóban hatékonyak a bőr egészséges, fiatalos működésének fenntartásában.
Próbáltad már az arcedzést? Arcizmaink erősítése, vagyis az arcjóga rendkívül hatásos és természetes módja szépségünk és fiatalságunk megtartásának. Az erről szóló cikkünkért kattints ide.

Kép forrása: Karolina Grabowska
Vágj félbe egy almát!
Hagyd ezt az almát a konyhapulton egy napig és megtudod, mi is az az oxidatív károsodás. A magára hagyott alma jól mutatja, mi történhet a bőrrel, ha ki van téve az ún. szabadgyököknek. A szabadgyökök okozta öregedés elméletének atyja, Denham Harman szerint: a szabadgyökök felhalmozódása oxidatív stresszt okoz, ami minden sejtöregedési folyamat forrása. Ez a felfedezése 1954-ben Nobel-díjat ért! Az oxidatív stressz persze nem minden esetben káros. Például a testedzés során szabadgyökök keletkeznek, amelyek serkentik az antioxidánsok termelését. Az enyhe oxidatív stressz védelmet jelent a szervezet számára, ugyanakkor, ha hosszú távon termelődik, akkor károsítja a szervezet sejtjeit, fehérjéit, ami idővel komoly betegségekhez vezethet.
Általánosságban elmondható, hogy szervezetünk egyensúlyt tart fenn a szabadgyökök és az antioxidánsok között. A gond akkor kezdődik, ha ez az egyensúly felborul és túlsúlyba kerülnek a szabadgyökök.
Na de, mik azok a szabadgyökök? Instabil, könnyen reakcióba lépő részecskék, amelyek egyrészt természetes biológiai folyamatok során keletkeznek, másrészt a külső tényezők (például UV-sugárzás, egészségtelen étkezés) révén jönnek létre. Károsítják a bőrsejtek DNS-ét és elpusztítják a bőr rugalmasságáért felelős kollagént és elasztint, azaz nagyon is elítélhető módon felgyorsítják az öregedési folyamatokat. Itt jön a képbe az anti-aging bőrápolás nagyágyúja: az antioxidáns. Az instabil szabadgyököket stabilizáló, ezzel pedig semlegesítő antioxidánsokat egyrészt termel a szervezetünk (de a kor előrehaladtával sajnos nem eleget), másrészt táplálkozással tudjuk bevinni a szervezetünkbe. Mindkettőre szükségünk van és az oxidatív stresszel szembeni küzdelemben támogatnunk kell a szervezetünket, segítve az élettartamunk növelését, a betegségek elkerülését.
Az antioxidáns tartalmú készítmények rendszeres használatával késleltethető a ráncok megjelenése, a bőr rugalmasabb, simább, ellenállóbb lesz.
Sokféle, különbözőképpen ható antioxidáns létezik, de olyan, ami önmagában csodaszerként bevethető nincs. A diverzifikáció és a stratégia azonban most is a segítségünkre lehet. Mivel sokféle szabadgyök van, ezért minél többféle antioxidáns-hatóanyagú készítményt használunk, annál jobb.
Persze, vannak köztük olyanok, amik jobban hatnak a bőr működésére. A top háromban találjuk a kollagéntermelést, regenerálódást segítő C-vitamint, valamint a hatását fokozó E-vitamint és ferulic savat. Mindháromnak egyértelműen ott a helye a napi bőrápolási rutinban. Nagyon hatékony továbbá a szuperoxid-dizmutáz, a béta-karotin, a zöld tea és a retinol. Az antioxidánsoknak fontos szerepük van, segítségükkel szintet léphetünk az okos bőrápolásban, ráadásul nagyon jó összhangban működnek együtt a peptidekkel.
Kutatások bizonyítják, hogy a bőröregedés látható jeleinek hozzávetőleg 80 százalékáért a káros napsugarak felelnek, ezért az eszköztárunkban az év minden napján helyet kell kapnia egy minőségi, széles spektrumú fényvédő krémnek is.

Kép forrása: Arina Krasnikova
Az vagy, amit megeszel!
Tartja a mondás. Nos, ha az a célunk, hogy lassítsuk a bőr öregedésének folyamatát, akkor nagy hasznunkra lehet a kalóriakorlátozás mint táplálkozási szemlélet. A magas zsír- és cukortartalmú ételek ugyanis jelentős kockázati tényezőt jelentenek az oxidatív stressz szempontjából (is).
A (biztonságosan, fokozatos és megfelelő mértékig) csökkentett kalória- és energiabevitel segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, ezáltal lassítja az öregedés folyamatát.
A kalóriakorlátozás lényege, hogy étrendünkben kerüljük a magas kalóriatartalmú, alacsony tápanyagértékű ételeket, helyettük a szervezet számára valóban szükséges és hasznos, magas tápanyagtartalmú, vitamindús ételeket fogyasztunk. Fontos azonban, hogy nem szabad túlzásba vinni a kalóriakorlátozást és mindenképpen érdemes orvossal, dietetikussal konzultálni, mielőtt akár hosszú távon, akár időszakosan belevágunk étrendünk átalakításába.
Ez az étrendi megközelítés aktiválja a sejtszintű stresszválaszt, aminek egyenes következménye, hogy a sejtek ellenállóbbak lesznek az oxidatív stresszel szemben. Emellett növeli a szabadgyököket semlegesítő antioxidáns enzimek aktivitását, továbbá lendületbe hozza az energiatermelést segítő ún. AMPK-enzimet, a sejtek jobb energiaellátása pedig csökkenti az oxidatív stresszt. A kalóriakorlátozó életmód hormonális változásokhoz is vezet: befolyásolja a glükagon szintjét, ami stimulálja az autofágia, azaz a sérült sejtalkatrészek újrahasznosítását, a sejtek optimális működését eredményező öntisztulás folyamatát. Minden falat étel hatással van sejtjeinkre, ezáltal életünkre. Olvastad már A hosszú élet titka a tányéron cikkünket? Ha még nem, akkor kattints ide. És ha már a cikk elején említettem a Nobel-díjat: az autofágia, mint a hosszú élettartam titkának kutatása elismeréseként Oszumi Josinori 2016-ban Nobel díjat vehetett át.
Ahogyan pénzügyeinkben törekszünk a változatos portfólió kialakítására, ez a szemlélet vezessen bennünket a megfelelő összetevőket tartalmazó bőrápoló termékek kiválasztásában és a sejtmegújulást segítő, az öregedést lassító táplálkozásunk kialakításában is. A cél: okos stratégiával, jól megválasztott összetevőket tartalmazó bőrápoló készítményekkel és változatos, átgondolt étrenddel segítsük bőrünket, hogy mindenkor a legjobb formánkat mutathassuk. Ha pedig arra van szükségünk, akkor engedjük meg magunknak a lelassulás művészetét.
Szerző: Melich Krisztina
(Kiemelt kép forrása: Anthony Shkraba)