A várandósság az élet egyik legkülönlegesebb és legmeghatározóbb időszaka – egyszerre hordozza magában az öröm, a várakozás és az aggodalom érzését. Minden édesanya legfőbb vágya, hogy gyermeke egészségesen jöjjön a világra, ám a tudomány egyre mélyebb összefüggéseket tár fel arról, hogy e cél mennyire összefügg az anya életmódjával, különösen a táplálkozással. Egy friss kutatás most megdöbbentő felismerésre jutott: a várandós kismama étrendje nem csupán a baba általános egészségére van hatással, demeghatározó szerepet játszhat az olyan neurológiai rendellenességek kialakulásában is, mint az ADHD vagy az autizmus.
Egy új tanulmány szerint az anya étrendje összefügg az ADHD-val és az autizmussal
A napokban a Nature Metabolism folyóiratban publikált új kutatás szerint, jelentősen befolyásolja a kismamák várandósság alatti étkezése gyermekük agyának fejlődését és jövőbeli egészségét.
A Koppenhágai Egyetem hiánypótló vizsgálatában több mint 60.000 anya-gyermek páros táplálkozási szokásait és egészségügyi eredményeit elemezték.
„A kutatók megállapították, hogy azok az édesanyák, akik a „nyugati típusú” étrendet követik – vagyis étrendjük bőségesen tartalmaz magas cukortartalmú, feldolgozott élelmiszereket, finomított szénhidrátokat és egészségtelen zsírokat, ugyanakkor kevés friss gyümölcsöt, zöldséget és halat fogyasztanak –, jelentősen nagyobb kockázatnak teszik ki születendő gyermeküket. Esetükben az ADHD akár 66%-kal nagyobb, míg az autizmus még megdöbbentőbb módon, akár dupla akkora eséllyel alakulhat ki.”

Kép forrása: Prostock-studio
A megnövekedett kockázatokat olyan édesanyákhoz képest figyelték meg a kutatók, akik a „nyugati étrenddel” szemben a mediterrán típusú táplálkozást követték, azaz sok friss zöldséget, gyümölcsöt és halat fogyasztottak a várandósság alatt.
Természetesen fontos megállapítani, hogy a kismama saját egészségügyi állapotát is jelentősen javíthatja, ha egészségtudatos táplálkozási szokásokat követ, de az új kutatási eredmény egyértelműen alátámasztja: az anya étrendje a magzata jövőbeli egészségének alakulásában is meghatározó szerepet tölt be.
A legkisebb étrendi változtatások is jelentős hatással bírnak
A vizsgálatban a kutatók egy csúszó skálás megközelítést alkalmaztak, amely megmutatta, hogy már a kisebb életmódbeli változtatások is számítanak. Minden egyes lépés az egészségesebb táplálkozás felé mérhetően csökkentheti annak kockázatát, hogy a születendő gyermeknél ADHD vagy autizmus alakuljon ki.
A kutatók a vérmintákban metabolizmus-markereket is mértek, ami még jobban megerősítette, hogy az étrendi tényezők befolyásolják a magzat agyának fejlődéséhez kapcsolódó biológiai folyamatokat.
„Fontos, hogy a vizsgálat során, az első trimesztert különösen érzékeny időszaknak találták, ami rávilágít arra, hogy már a terhesség legkorábbi szakaszától kezdve kritikus jelentőséggel bír, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt a kismama.”

Kép forrása: Prostock-studio
Egészséges testben egészséges magzat
Már olyan apró étrendi változtatások is, mint a több friss növényi élelmiszer, sovány fehérje, hal és egészséges zsírok beiktatása, mérhetően csökkenthetik az ADHD és az autizmus kialakulásának kockázatát. A kutatás egyértelművé tette: a várandósság során elfogyasztott élelmiszerek összeállítása nem csupán pillanatnyi döntés, hanem hosszú távú befektetés a gyermek neurológiai egészségébe. Egy tudatosan összeállított étrenddel az édesanya nemcsak saját jóllétét erősíti, hanem a következő generáció egészségesebb jövőjét is alapjaiban formálja.
Szerző: Dr. Ujhelyi Nelli – főszerkesztő, Longevity Magazin
(Kiemelt kép forrása: LightField Studios)
Források:
- Horner, D., Jepsen, J.R.M., Chawes, B. et al. A western dietary pattern during pregnancy is associated with neurodevelopmental disorders in childhood and adolescence. Nat Metab 7, 586–601 (2025).
- nature metabolism: A western dietary pattern during pregnancy is associated with neurodevelopmental disorders in childhood and adolescence
Ezek is érdekelhetnek: