Az adventi időszak a várakozás örömének kiteljesedése, amely az egészséges táplálkozás vonatkozásában válhat a kulináris élvezetek kifinomult művészetévé. Az elcsendesedés meghitt időszaka segíthet, hogy megtanuljuk valóban élvezni, és minden érzékszervünkkel befogadni a testünket tápláló ételeket.
Kutatások igazolják, hogy a jelentudatos étkezés – mindful eating – megélése csökkenteni a stresszt, funkcionálisan javítja az emésztés, jót tesz az önbizalomnak. A módszer esszenciája a lelassulásban és érzékszerveink egyöntetű összeolvadásában rejlik. Azáltal, hogy hagyunk időt befogadni a szemet gyönyörködtető tálalás aprólékos részleteit, a tudatunkkal is megérkezünk a testünket tápláló étkezés folyamatába.
A teljes figyelmünket az étkezésre irányítjuk, ami által nő az interoceptív tudatosság, ami az éhség-teltségérzetért felelős biológiai válaszreakciókat biztosítja.
Így elindulhatunk az úton, hogy az érzelmi evés, stresszevés teljesen kikopjon az életünkből, amely fokozatosan lehetővé teszi, hogy felszabadult kapcsolatot ápoljunk az étkezéssel, amely a hosszú távú egészségmegőrzés fontos eleme, ezáltal a longevity szemlélet alapját is képezi.
Az egészséges életmódban helye van az élvezeti értékkel rendelkező ételeknek. Tudnunk kell lazítani, és bűntudatmentesen elfogyasztani például a karácsonyi menü finomságait. A mindful eating az ítélkezésmentes étkezésben gyökerezik, ahol nem kerülnek felcímkézésre az ételek.
Egészséges étkezési stratégiát felállítani és azt rugalmas keretek között követni – ez a szemlélet az ünnepi időszakban is jól alkalmazható. Fontos egy csipet tudatossággal fűszerezni az ünnepi étkezést, hiszen egyetlen hagyományos alapokon nyugvó karácsonyi menüsor a napi szükséges kalória bevitelünk többszörösét tartalmazhatja. Meglepő lehet, de statisztikailag a maga az ünnepi időszak nem jár jelentős súlygyarapodással. Hiába érezzük az ünnepek után, hogy felszaladt ránk pár kiló – ez legtöbbször a megemelkedett szénhidrátfogyasztás következtében megnőtt vízmegkötés eredménye, és ha visszaállunk az egészségtudatos mindennapi étkezésre, akkor hamar megszabadul szervezetünk a felhalmozott víztől. Persze ez a jelenség csak akkor igaz, ha pár napig tart a többlet kalória és a szénhidrátban gazdag édességek fogyasztása. Ha azonban ez a periódus egy hétről kitolódik az egész hónapra, akkor valóban plusz kilókkal kell elkezdenünk a következő évet, amelynek leadása komoly feladat lehet.
A longevity szemlélete, a hosszú távú egészség gondolata itt is segítségünkre lehet. Fontos leszögezni, hogy nem december 24. és január 1. között hízunk el, hanem január 1. és december 24. között.
És ez az állítás valóban igaz. Érdemesebb tehát évközben, a mindennapokban, rugalmas keretek között, de egészségtudatosan étkezni, és nem az ünnepi időszaktól várni a csodát.

Kép forrása: La Famiglia
Minimalizáljuk a csábítást
A finom ételek felkínálása, gyakran családtagjaink felé egyfajta szeretetnyelv, és a vendéglátás szerves része. Lehetünk kiváló vendéglátók úgy is, ha figyelünk szeretteink egészségére, apró trükkökkel. Ilyen lehet az, ha az étkezések végeztével leszedjük az asztalt, mert sem nekünk, sem a szeretett vendégeinknek semmi szükségük nincs a beszélgetések mámorában – édességek formájában elfogyasztott többletkalóriára.
Ha nem tudunk megbarátkozni az ünnepi pompában álló, de üres asztal gondolatával, akkor alternatívát jelenthet, ha szárított almaszeletekkel, ropogós angol zellerszárral, kalóriaszegény mártogatóssal elégítjük ki a csipegetés, megszokás iránti igényt. Amiből pedig célszerű lenne ilyenkor is sokat fogyasztani, az zamatos, ropogós zöld saláták, nyers zöldségek – csempésszük az ünnepi asztalra őket, legyenek az étkezések állandó kísérői karácsonykor is.
A teljes értékű növényi étrend feldolgozott ételektől mentes szemlélete jó szolgálatot tehet az év utolsó heteiben is. Ilyenkor sokkal többen fogyasztanak otthon készült ételeket, amely kifejezetten pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az okostányér koncepcióját most is érdemes szem előtt tartani, hogy a tápanyagok sokszínűsége, a minőség, a mennyiség és az egyes élelmiszercsoportok egyensúlyának aránya a decemberi időszak táplálkozásában is megfelelő legyen.
Az ünnep vallásetnológiai szemszögből szemlélve „szent idő”, amikor az egyszerű hétköznapok rendjét idézőjelesen és ideiglenesen felborítja az évről évre ismétlődő rituálé tradíciója. Szükségünk van a rítusok megtartó erejére, de nem szabad azt sem eltagadni, hogy akadhatnak megfeszített tempójú napok, amelyek felborult egyensúlyához az adaptogén – alkalmazkodó – növények, mint az aswaganda vagy a kurkuma egyszerre energetizáló és stresszcsökkentő hatását vethetjük be.

Kép forrása: ORION PRODUCTION
Az egészségtudatos élet nem lemondások sorozata, ezért nincs azzal baj, ha alkalmanként hatalmas mosollyal az arcunkon megéljük a fizikai testünk hedonista élvezeti igényeit. Hiszen kellemes élmény lehet beleharapni egy szelet bejglibe, ami lehet, hogy összetételeit illetően nem éppen ideális, de hordozhatja mindazt a lelki feltöltődést, amit a családi ünnep pillanatai jelentenek. Az étkezés ugyanis több mint a testünk táplálása.
A fő szempont, amit érdemes szem előtt tartani, de rugalmasan kezelni az az, hogy túlnyomó többségben a hosszú távú egészségmegőrzést szolgáló élelmek kerüljenek előtérbe úgy a csodavárás heteiben, mint ahogy az év többi részében. És nem dől össze a világ, ha az ünnepi időszakban egy kissé háttérbe szorul az egészségfókusz.
Szerző: Baranyai Kata
(Kiemelt kép forrása: CandyRetriever)
Források: