Az emberi test egy hihetetlenül jól rendszerezett gépezet. Olyannyira, hogy a kutatóknak még mindig bőven ad feladatot szervezetünk rejtelmeinek felfejtése. Azt már tudjuk, hogy az egyik rendkívül fontos “fogaskerék” testünk bonyolult szerkezetében a kollagén. De vajon azt tudjuk, hányféle módon határozza meg létezésünket és annak minőségét? Vajon a kollagén lenne a fiatalság elixírje?
Nos, először is a kollagénről. A kollagén adja testünknek az erőt, a rugalmasságot. Képletesen szólva ez a kovász, vagy (ahogyan a szó eredete is utal rá) a ragasztó, ami összetartja a testünket. Enélkül a fehérjeszerkezet nélkül testünk nem működne, darabjaira hullana. Gyermek- és fiatalkorban még bővelkedünk kollagénben, a szervezetünk igen okosan megtermeli a szükséges mennyiséget. Csakhogy illékony az ajándék, hiszen a kor előrehaladtával, valamint a környezeti és életmódbeli tényezők hatására csökkeni kezd a kollagénszintézis, ennek pedig előbb-utóbb jelei is lesznek. Ilyen például a haj ritkulása, a száraz, rugalmatlan bőr, az ízületi fájdalmak, a csontritkulás, a lassabb sebgyógyulás.
Visszaforgatja az időt?
Korántsem. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a szervezet öregedése egy szüntelenül előrehaladó folyamat. Megállíthatatlan? Igen. Lassítható? Igen! És ebben segít a kollagén, hozzájárulva nem csupán a hosszabb, hanem a minőségibb, aktívabb élethez is.
A kollagén nem csak a ragyogó bőr és a dús hajkorona megőrzésében hű fegyvertársunk, ennél jóval többet tud. Mivel ez a molekula a különböző kötőszövetek fő fehérjeszerkezete, ezért kulcsfontosságú összetevője a bőr mellett a csontoknak, porcoknak, izmoknak, inaknak is.
Nem csupán fenntartja szöveteink szerkezetét, de aktívan kiveszi a részét a sejtkommunikációból, és segíti a sejtvándorlást, aminek a szervezet öngyógyításában van szerepe. A leggyakoribb fehérjénk, kutatások szerint az emberben található fehérjék mintegy egyharmada (28 különböző típusú) kollagénből áll.

Kép forrása: Pratikxox
Van egy szuper arckrémem
Kollagén is van benne. Imádom és biztosan jót is tesz a bőrömnek. Csakhogy tudósaink álláspontja szerint ez még nem elég. A kollagén ugyanis túl nagy molekula ahhoz, hogy a bőrön keresztül megfelelően felszívódhasson. Sokkal inkább az étrenddel és esetlegesen táplálékkiegészítőkkel érdemes pótolni a kollagént a szervezetünkben. Az alábbiak alapján kénytelen leszek hinni ebben. Ez a tanulmány 26 különböző, a kollagén bőrre gyakorolt hatásait vizsgáló tudományos munkát vetett össze. Mivel a kutatások módszertana eltérő volt, így a kinyert adatokat tekintve feltételezhetünk némi torzulást, mégis összességében ígéretes eredményekre jutottak a kutatók. Ez pedig tömören a következő: a kollagén pótlása figyelemre méltóan járult hozzá a bőr rugalmasságához, de ehhez legalább nyolc hétre volt szükség. Ez a valamivel korábbi tanulmány ugyanarra a következtetésre jutott: a hosszabb időn át tartó kollagénpótlás kimutathatóan javítja a bőr hidratáltságát. Bőrünk nedvességtartalmában kulcsfontosságú molekula a hialuronsav, amit azonban az öregedő bőr fokozatosan elveszít. Itt jön a képbe a kollagén, ami viszont serkenti a hialuronsav termelését a sejtekben, tehát: a bőr hidratáltabb, rugalmasabb, feszesebb lesz.
Tovább is van…
Vizsgáltak például posztmenopauzás nőket, megállapítva, hogy a kollagént is fogyasztó csoport tagjainál alacsonyabb volt a csontbontást elősegítő fehérjék vérszintje.
Csontritkulásban szenvedők esetében azt is megállapították, hogy a kollagén segít megelőzni, illetve kezelni a csontritkulást, ugyanis aktivizálja a csontképző sejteket.
A férfi egészség hónapjában egy férfiakat érintő elemzésről is beszámolunk, amely kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az edzésprogramot kollagénnel segítők több izomtömegre tettek szert, mint azok, akik ugyanúgy emelgették a súlyzót, de nem pótolták szervezetükben a kollagént. Más kutatás azt a konklúziót vonta le, hogy a kollagén hozzájárul az erek rugalmasságához, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
Mindegyik esetben egyébként több hetes, illetve hónapos időtartamú vizsgálatról volt szó, és az időfaktor fontosságára más tanulmányok is felhívták a figyelmet.

Kép forrása: PepoleImages.com Yuri A.
Ha fogytán az elixír
Mivel idővel egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, ezért pótolni kell. Az étkezés kulcsfontosságú az egészséges kollagénszint fenntartásában (is). A jó minőségű fehérjét, D- és C-vitamint, kalciumot, cinket tartalmazó étrenddel már sokat tehetünk ezen a téren a szervezetünkért. A vasárnapi húsleves például jó választás, de lehet a menü része az ún. kollagénleves, dió, tengeri herkentyű is. A táplálkozás fiatalíthat, erről részletesen már korábban írtunk itt. Az életmód többi eleme szintén meghatározó: a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás bizony negatív hatással van a kollagéntermelődésre.
Mindezek mellett érdemes átgondolni a megfelelő kollagén-kiegészítők alkalmazását. Ezek ugyanis, tartósan beépítve a napi rutinba, hatékonyan késleltethetik az életkorral összefüggő regresszív változásokat, mint például az öregedés jeleit a bőrünkön. Két jelző is fontos ebben a bekezdésben. Az egyik a megfelelő. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen kollagén-kiegésztőt választunk. Szakemberek tanácsai szerint érdemes:
- hidrolizált kollangént választani, ezek ugyanis könnyebben hasznosulnak,
- figyelni arra, hogy a kollagén jó minőségű forrásból származzon,
- több elemből álló keveréket alkalmazni (a biotin, a hialuronsav és a C-vitamin például hatékony kombinációt alkot a kollagénnel),
- ellenőrizni az összetevőket, különös tekintettel az allergénekre,
- olyan terméket választani, amit független felülvizsgálatnak is alávetettek.
A másik fontos szó a tartós: megfontolt választást követően legyünk következetesek a kollagénpótlás terén és bőrünk, hajunk, szervezetünk hálás lesz a szorgalomért.
Lényeges leszögezni, hogy amikor az öregedésgátlásról beszélünk, akkor tulajdonképpen nem arról van szó, hogy fiatalabbnak nézzünk ki a korunknál. Sokkal inkább az a lényeg, hogy az adott korunkban a lehető legjobb formánkat hozzuk: mind külsőleg, mind belsőleg. Ebben segít a csodálatos, az időt ugyan meg nem állító, de lelassító kollagén.
Szerző: Melich Krisztina
(Kiemelt kép forrása: Martin Lauge Villadsen)